Tilataideteos

post thumb
Taide
by Veera/ on 11 Sep 2022

Tilataideteos

Tilataideteos on tilataiteen tuotos. Tilataide on taidetta, jota voi nähdä esimerkiksi puistoissa tai tietyissä näyttelytiloissa. Se on siis kokonaistaideteos, johon voi yhdistää monia erilaisia elementtejä. Tilataiteeseen voi kuulua monipuolisesti esimerkiksi maalattuja osia, veistettyjä osioita, ääniä tai jopa valoa. Myös ympäristöön rakennettu taide, eli ympäristötaide, on tilataidetta. Tilataideteokselle tyypillistä on kuitenkin se, että sen katselija voi astua sisälle taiteilijan luomaan tilaan.

Tunnettu Tilataideteos Suomessa

Esimerkki tilataiteesta on Laila Pullisen Auringonkantaja, joka on luotu vuonna 1965, ja joka on monien vaiheidensa jälkeen lahjoitettu Tampereen yliopistolle. Se on valmistettu vahavalumenetelmällä ja sen lähtökohtana on ollut ihmishahmo ja liike. Taideteos edustaa klassisen tyylipuhdasta linjaa. Se ei ole varsinaisesti ympäristötaideteos vaan tilataideteos vaikka se onkin ollut esillä ulkona.

Toinen tunnettu tilataideteos on Tommi Toijan luoma vaaleanpunainen Bad Bad Boy, joka tehtiin Ruotsissa, mutta joka sijaitsee nyt Helsingin Jätkäsaaressa. Taideteos esittää alastonta, virtsaavaa poikaa. Veistoksen vedenkierto on lämmitetty, jonka vuoksi poika voi virtsata myös pakkasella. Teos on kahdeksan ja puoli metriä korkea ja se on tehty teräsrungon päälle ruiskubetonilla.

Ympäristötaideteos

Suomesta löytyy runsaasti erilaisia ympäristötaideteoksia, joita saattaa löytää hyvin erikoisistakin paikoista. Kuuluisa ympäristöön luotu tilataideteos on esimerkiksi taideteos nimeltään ”Hiljainen kansa”. Se on Reijo Kelan vuonna 1988 suunnittelema taideteos, joka sijaitsee Suomussalmella. Paikallinen pelto aivan valtatien vieressä on täytetty lukuisilla variksenpelättimen kaltaisilla hahmoilla. Hahmojen päät on tehty turpeesta ja vartalo puukepeistä. Hahmoilla on myös päällään vaatteet.

Parikkalan patsaspuisto on toinen loistava esimerkki ympäristötaiteesta. Tämä tilataideteos on syntynyt vuonna 1944 syntyneen Veijo Rönkkösen yli 50 vuotta kestäneen taiteellisen työn tuloksena. Patsaat ja puisto, jossa ne sijaitsevat, muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden. Ympäristötaideteos on myös maailmanlaajuisestikin yksi tärkeimmistä yhden ihmisen taiteellisista aikaansaannoksista.

Harrastuksena Tilataide

Tilataide antaa taiteilijoille hyvin vapaat kädet luoda taidetta erilaisilla menetelmillä ja eri materiaaleista. Se on siksi valtavan monipuolinen harrastus taiteesta kiinnostuneille. Tilataiteeseen voi hakea inspiraatiota lähes mistä tahansa. Inspiraationa voi olla niin luonto, kaupunki, ihmiset, elokuvat kuin jopa pelitkin. Esimerkiksi kasinot ilman rekisteröintiä tarjoavat nopean tavan tutustua jopa tuhansiin peleihin ilman pelitilin luomista. Ne tarjoavat inspiraatiota esimerkiksi moderniin taiteeseen.

Hiljainen kansa on loistava inspiraation lähde tila- ja ympäristötaiteesta, jollaista voi luoda vaikkapa omalle pihamaalleen. Tosin hiljaisen kansan veroinen taideteos vaatii hyvin suuren tilan ja taitavan taiteilijan. Taideteosta voi silti käyttää inspiraation lähteenä ja luoda omanlaisensa taideteoksen vaikkapa pienempäänkin tilaan.

Tilataideteos Löytyy Lähes Jokaisesta Kaupungista

Tilataide on hyvin yleistä taidetta. Siksi hyvin monista kaupungista ja pienemmiltäkin paikkakunnilta löytyy mitä erilaisimpia tilataideteoksia. Lähde vaikka tutkimusmatkalle omaan kaupunkiisi. Tilataidetta voi olla etenkin kaupunkien keskustojen alueella. Niitä ovat esimerkiksi patsaat, valotaideteokset ja monet muut ainutlaatuiset taideteokset. Oman paikkakunnan taiteesta löytyy usein tietoa oman paikkakunnan nettisivustolta.

Erilaisista tilataideteoksista saa usein tietoa myös alueen nähtävyyksistä kertovalta sivustolta tai vaikkapa lehdestä. Hyvin usein ja nopeasti vastauksia saa myös kysymällä taiteesta esimerkiksi kyseisen kaupungin Facebook-ryhmästä, jossa on usein monia aiheesta runsaasti tietäviä ihmisiä.

Tilataideteos voi olla siis hyvin monipuolista taidetta ja kattaa lähes mitä tahansa, johon mielikuvitus riittää. Siksi niin tilataiteen katselu kuin luominenkin on hyvin antoisaa. Kaiken lisäksi tila- ja ympäristötaidetta ei pelkästään katsella, vaan taiteeseen pääsee mukaan aivan eri tavalla myös ympäristön kautta. Tilataidetta on myös melko helppoa löytää jopa täysin ilmaiseksi.