Taidemuseoita löytyy runsaasti ympäri Suomen. Helsingistä niitä löytyy tietysti myös. Helsingin taidemuseot vetävät runsaasti yleisöä puoleensa vuodesta toiseen. Helsingissä on useita kuuluisia taidemuseoita. Helsinki onkin oivallinen kaupunki, jos haluaa viettää kulttuurin täyteistä lomaa pääkaupunkiseudulla aikuisten kesken. Tässä artikkelissa kerromme Helsingin kuuluisimmista taidemuseoista ja niiden tarjonnasta. Lukemalla tämän artikkelin tiedät, mihin suunnata, kun kulttuurinnälkä iskee Helsingissä vieraillessa.
Helsingin Taidemuseot – HAM
Museoita Suomessa voi kierrellä lähes jokaisessa kaupungissa. Helsinki on myös pullollaan erilaisia museoita. HAM on Helsingin kaupungin taidemuseo, joka huolehtii helsinkiläisten taidekokoelmasta. Taidekokoelmaan on koottu 9000 taideteosta. HAM huolehtii näistä taideteoksista ja kartuttaa edelleen niiden kokoelmaa. HAM tarjoilee nähtäväksi nykytaidetta ja lisäksi modernia taidetta. Museon taidetta pääsee ihailemaan myös Tennispalatsissa.
Tennispalatsin vessat ovat myös taideteoksia pullollaan. Siksipä myös vessassa kannattaa piipahtaa, vaikka varsinaista tarvetta vessakäynnille ei juuri silloin olisikaan. Ehkä näkyvin osa museon taideteoksia on nähtävillä Helsingin kaduilla, jossa kuka tahansa pääsee ohi kulkiessaan niitä ihailemaan. Näin museon taide on aivan jokaisen saatavilla koska tahansa, ilman pääsymaksua tai aikarajoja.
Museoita Suomessa – Ateneum
Helsingin taidemuseot käsittävät myös kuuluisan Ateneumin. Ateneumissa moni suomalainen onkin varmasti elämänsä aikana käynyt. Ateneum on suomalaisen taiteen koti ja kansallisgallerian osa. Kokoelma koostuu yhteensä 20 000 taideteoksesta ja kansallisaarteesta. Ateneumista löytyy taidetta aina 1800-luvulta nykypäivään. Ateneumissa on säilytetty kansallisaarteita jo vuodesta 1888 lähtien. Ateneumissa on myös opiskeltu ja opetus sai jatkua rakennuksessa aina 1980-luvulle saakka.
1887 rakennettu Ateneum avautui yleisön ihailtavaksi vuonna 1888. Sen julkisivu on kuin taideteos itsessään. Veistoskoristeltu julkisivu on katseenvangitsija, jota useat pysähtyvät ohikulkumatkalla ihailemaan. Museon julkisivu on myös monissa valokuvissa katseenvangitsijana ja taustana. Helsingin taidemuseot ovatkin nähtävyyksiä myös ulkokuoreltaan.
Didrichsenin Taidemuseo
Didrichsenin taidemuseo sai alkunsa Gunnar ja Marie-Louise Didrichsenin ansiosta. He olivat tanskalais-suomalainen pari, joka perusti museon. He tapasivat toisensa itsenäisyyspäivänä vuonna 1938. Naimisiin he menivät vuonna 1939. Aluksi pari asettui asumaan Etelärantaan, mutta muuttivat Merikadulle myöhemmin. Muutto Merikadulle johtui pommituksesta, joka tuhosi heidän entisen kotinsa. Kun matkustat Didrichsenin taidemuseoon, voit matkalla kokeilla, tarjoavaisivatko ilmaiset pelit sinulle rikkauksia.
Pari oli kiinnostunut taiteesta. Ensiksi he hankkivat yhdessä Pekka Halosen tekemän Ateria-nimisen teoksen. Pian he rakensivat Villa Didrichsenin, jonka suunnittelijaksi he toivoivat Alvar Aaltoa. Aalto oli kuitenkin kiireinen ja suositteli tilalleen Viljo Revelliä. Hän suunnittelikin museon. Taidemuseosiipi julkistettiin yleisölle vuonna 1965. Se ja Kiasma ovatkin Helsingin suosituimpia museoita.
Helsingin Taidemuseot – Sinebrychoffin Taidemuseo
Tilataide ei ole ainoa taiteen muoto. Tämän huomaavat ne, jotka vierailevat Sinebrychoffin taidemuseossa. Siellä ovat esillä Suomen arvokkaimmiksi luettavat maalaukset ja taideteokset. Tämän museon kokoelmiin kuuluu yhteensä yli 6500 taideteosta ja kansallisaarretta. Ne ovat kaikki suomalaisten yhdessä omistamia aarteita, joita museo säilyttää ja joista se huolehtii hyvin.
Museo on osittain Fanny ja Paul Sinebrychoffin kotimiljöö. Tämä tila on nähtävillä museon toisen kerroksen tiloissa. Pariskunnan kaikki omaisuus huonekaluineen ja taidekokoelmineen siirtyi Suomen valtion omistukseen 1921, jolloin omaisuus testamentattiin valtiolle.
Museo paitsi esittelee suomalaisia kansallisaarteita, mutta toimii myös taiteen tutkimustyössä. Se kasvattaa eurooppalaisen taiteen uskottavuutta. Se myös tekee tunnetuksi Suomesta löytyviä eurooppalaisia taideteoksia. Museon taidekokoelmaa kasvatetaan jatkuvasti. Helsingin taidemuseot lisäävätkin säännöllisesti esineistöään ja vaihtavat näyttelyitään. Museoissa on myös aina pysyvä näyttely vaihtuvien näyttelyiden rinnalla. Uutta nähtävää siis riittää museoissa jatkuvasti.