Ateneum-Taideteokset – Taidetta Monipuolisesti

post thumb
Taide
by Veera/ on 13 Nov 2021

Ateneum-Taideteokset – Taidetta Monipuolisesti

Ateneumin taidemuseo on Suomen taidemaailman ylpeys, jossa on kotimaamme suurin kokoelma taidemaalauksia ja veistoksia. Ateneum-taideteokset kokoelma kattaa yli neljätuhatta taulua ja yli seitsemänsataa veistosta. Museon kokoelmat esittelevät suomalaista taidetta aina 1700-luvun suomalaisen taiteen ensiaskelista 1900-luvun kokeilevaan taiteeseen. Suomalaisen taiteen lisäksi Ateneumin kokoelmaan kuuluu yli kuusisataa kansainvälistä taideteosta. Ateneumin kokoelman sekä taiteellinen että taloudellinen arvo on korkea.

Ateneum-Taideteokset – Historiasta Nykypäivään

Ateneumin kokoelman varhaisimpia teoksia ovat romantiikan ajan taidesuuntauksen muotokuvat,1800 ja 1900- lukujen pariisilaiset vaikutteet, realistisen kauden alku ja symbolismin ajan teokset kuten myös hienoimmat maalaukset kultakaudelta. Ateneumin kokoelman historialliset maalaukset johdattavat kokoelmaa kohti nykypäivää. Historian ja nykypäivän välissä on 1900-luku, joka on ollut merkittävä vuosisata taiteessa, jolloin nykytaiteeksi kutsumamme taidesuuntaus kehittyi. Nykytaiteen puolella Ateneum-maalaukset kokoelma on hyvin kattava.

Nykytaiteen synty asettuu 1900-luvun alkuun, jolloin impressionismi, ekspressionismi, surrealismi ja kubismi kehittyivät taiteen vahvoina tyylisuuntina. 1900-luvun nykytaiteen suuntaukset ilmentävät useiden tyylisuuntien syntyä ja kehitystä. Ateneumin kokoelma kuitenkin elää jatkuvasti ajassa, ja kokoelmassa onkin useita teoksia 1960-luvulla aloittaneilta taiteilijoilta ja tuoreimmat teokset on tehty ihan viime vuosina. Kysymys on siis vahvasti ajassa elävästä taidemuseosta.

Ateneum-Maalaukset

Esimerkinomaisesti voidaan mainita se, että Ateneumin kokoelmiin kuuluu Suomen laajin ja hyvin kattava kokoelma suomalaista taidegrafiikkaa 1800-luvulta nykypäivään. Kotimaisen grafiikan lisäksi Ateneumin taidemuseon grafiikan kokoelmaan sisältyy kattava valikoima pohjoismaalaista ja eurooppalaista grafiikkaa. Tämän lisäksi myös suuren erillisen Ateneum-taideteokset kokoelman muodostavat japanilaiset puupiirrokset. Suomalainen grafiikka on kansainvälisestikin arvioituna huipputasoa. Ateneumin grafiikkakokoelmassa on vahva läpileikkaus suomalaisesta grafiikkataiteesta.

Ateneum-taideteokset kokoelma pitää sisällään myös hyvin laajan piirustusten ja niiden luonnosten, sekä akvarellien ja akvarelliluonnosten kokoelman. Kokoelma pitää sisällään Suomen taiteen historiaa aina nykypäivään asti. Tämänkaltaisella kokoelmalla on erityisesti hyötyä taiteentutkimukselle, koska satojen luonnoslehtiöiden kokoelma sisältää taiteentutkimukselle tärkeää tietoa.

Ateneum Taidemuseo- Taidetta Ja Viihdettä

Taidemuseoissa kiertely luokitellaan kulttuuriharrastuksiin kuuluvaksi. Kuitenkin monet näyttelyt nykyään ovat lähellä viihdetapahtumia. Suosittuihin taidenäyttelyihin jonotetaan tuntikausia. Taiteen kokemus ei olekaan enää vaan harvojen nautintoa, vaan kuka tahansa voi kiertää taidenäyttelyitä kohtuulliseen tai jopa edulliseen hintaan. Taide on viihdettä samoin kuin Veikkaus Lotto, joka tuo myös jännitystä elämään. Taideteokset itkettävät, naurattavat ja vihastuttavat. Aivan kuin muutkin viihteelliset kokemukset.

Ateneumin suurnäyttely on aina tapahtuma. Suurnäyttelyitä on ollut vuosien varrella lukemattomia aina Pablo Picasson näyttelystä suomalaisten klassikoiden näyttelyihin. Ateneumissa on jatkuvasti suurnäyttelyitä ja maailmaa kiertävät huippunäyttelyt löytävät usein tiensä myös Helsinkiin. Ateneumin näyttelykäyntiin kannattaa varata aikaa, sillä päänäyttelyn lisäksi voi olla mukava käydä katsomassa rakastettuja kantateoksia.

Ateneum-Taideteokset – Vaihtuvia Näyttelyitä Ja Rakastettuja Kokoelmateoksia

Helsingin taidemuseot ovat maailman kuuluja kulttuurikeitaita, joissa on esillä suomalaista ja kansainvälistä taidetta. Helsinki on kulttuurikaupunki, joka tarjoaa aina uudistuvaa taidetta. Kaiken uuden keskellä on kuitenkin hyvä palata aina toisinaan vanhaan. Ateneumissa on esillä kokoelmateoksia, jotka eivät katsomalla kulu. Monet palaavatkin yhä uudelleen kokoelman pariin. Vaihtelevista näyttelyistä löytyy infoa Ateneumin kotisivuilta.

Ateneum taidemuseo on jo arkkitehtuurisesti hieno kokemus. Sen käytävillä liikkuessa tulee tunne, että todella olisi keskellä historian havinaa. Jylhät ja arvokkaat puitteet ovat myös kunnianosoitus taiteelle ja sen vaalijoille. Ateneum koskettaa kävijöitään monella tavalla.

Ateneum-taideteokset ovat ihastuttaneet ihmisiä vuodesta 1887 alkaen, jolloin taidemuseo perustettiin. Museossa ovat vierailleet maailman tunnetuimpien taiteilijoiden teokset ja se on toiminut kotimaisen taiteen kehtona ja edistäjänä Suomessa ja kansainvälisesti. Ateneum sijaitsee keskellä Helsinkiä rautatieaseman kupeessa. Tämän takia sinne on helppo ja nopea mennä. Ateneum on myös kotimaisten kävijöiden keskuudessa suosituin taidemuseo Suomessa.