Tilataide

Tilataide Kertoo Tarinan

Tilataide Kertoo Tarinan

Tilataide on esimerkiksi johonkin näyttelytilaan tai ulos luotu kokonaisuus. Nämä saattavat olla melkoisen vaihtelevia ja erilaisia, koska niihin voidaan yhdistää monenlaisia eri elementtejä tuomaan potkua. Esimerkiksi valoa, ääntä ja vaikkapa maalattuja osia. Ite taide antaa mahdollisuuksia jokaiselle luoda teoksia, sillä taiteilijan ei tällöin tarvitse olla koulutettu tai toimia varsinaisesti taidemaailman käytäntöjen mukaisesti, kuten olla riippuvainen mahdollisista apurahoista. Ite taiteilija on itseoppinut eikä hän pidä esikuvanaan ammattitaiteilijoita tai kaipaa minkään yhteisön tukea taiteelleen. Termi Ite tulee sanoista Itse Tehty Elämä. Tilataidetta voi siis tehdä ilman taiteilijan koulutusta, kunhan on paikka johon luvalla saa teoksen sijoittaa.

Tilataide voidaan tehdä myös sisätiloihin, jolloin teosta kutsutaan nimellä installaatio. Teoksessa käytetään siis koko tilaa hyväkseen, esimerkiksi huone voi toimia installaationa. Suomessa Kiasma on innokas installaatioiden kerääjä ja esittelijä.

Installaatio Voi Sisältää Myös Ääniä

Installaatio ei ole juuri tietynlaisen kaavan mukaan valmistettu vaan se muokkautuu taiteilijan ja tilan mukaan. Se voi esittää vaikkapa veistosta, sisustusta tai arkkitehtuuria sisältäen myös videokuvaa sekä äänimateriaalia tehosteina osana teosta. Teos on parhaimmillaan, kun se puhuttelee katsojaa.

Kiasman kuuluisin installaatio on luultavasti Jacob Dahlgrenin Abstraktion ihmeellinen maailma. Se on valmistettu sadoista eri värisistä muovisuikaleista. Se kuvastaa, kuinka katsoja voi itse katsoa maalauksen sisälle ja tämä teos tuo iloa sekä paljon ihmeteltävää monelle säilyttäen suosionsa jatkuvasti. Tämänkin teoksen sisään voi mennä ihastelemaan abstraktion maailmaa.

Ei Ole Vain Yhtä Oikeaa Tapaa Tehdä Installaatio

Ei Ole Vain Yhtä Oikeaa Tapaa Tehdä Installaatio

Koska taide on luovuutta ja toisinaan hieman myös suurta hulluutta, voi tilataidetta tehdä periaatteessa minne vain. Kutsutaanko sitä sitten installaatioksi, tilataiteeksi vai ympäristötaiteeksi, on hieman makuasiakin. Ja lopulta tälläkään ei luultavasti ole merkitystä niin paljon kuin sillä, mitä katsojat taiteesta saavat irti. Puhuttaako se heitä vai herättääkö ehkä hämmennystäkin.

Visuaalinen poptaide on nimensä mukaan taidetta, jota tehdään populaarikulttuurista ja sen ilmiöistä. Se voidaan tehdä myös tilataiteen muodossa, sillä tilataide ei rajaa millaisia teoksia sen nimikkeen alla voidaan esitellä. Tämä on taiteessa hienoa, ettei mitään leimata vain yhden nimikkeen alle vaan kaikki sulautuvat kauniisti yhteen muodostaen viihdyttäviä kokonaisuuksia.

Tilataide Voi Yllättää

Taide ei ole koskaan itsestään selvää. Strata tietää, että juuri tilataide ja erityisesti ympäristötaide voi olla myös kovin yllättävää. Esimerkiksi Suomussalmen ja Kuusamon välillä, valtatie 5. varrella sijaitseva Hiljainen kansa teos, jossa lähes 1000 ihmishahmon joukkio ilmestyy esiin yllättäen pellolta ja saa ohikulkijat hämilleen. Nämä turvepäiset hahmot on nähty ensimmäisen kerran jo vuonna 1988 ja ovatpa ne matkanneet Suomussalmelta aina Helsinkiin saakka.

Ite taide sopii tällaisiin yllättäviin teoksiin myös loistavasti, sillä nämä taiteilijat tekevät taidetta omassa arjessaan ja ympäristössään luoden yllätyksiä ja kauneutta sinne, missä sitä ei odottaisi kohtaavansa. Kauneus on kuitenkin ennen kaikkea katsojan silmissä ja katsoja tekee teoksesta suositun. Taiteen tekemiseen kaivataan tunnetta ja energiaa, jotta siitä voidaan näitä asioita myös saada irti.